Larry Page: Bilgiye Giden En Hızlı Yolun, Google’ın Kurucusu

Google’ı hepimiz biliyoruz. Hatta ‘Googlelamak’ dediğimizde dilimize yabancı gelmeyecek kadar kabul ettik onu. Bize bilginin kapılarını hızlıca açan bu arama motoru, Larry Page ve Sergey Brin’in eseri. Bugün ‘Google Guys’ diye de anılan bu ikiliden Larry Page’i tanıyacağız. (Bu yazıya Google’dan geldiyseniz ayrıca teşekkürümüzü de sunalım Larry Page’e.)

Larry Page Aile Hayatı ve Eğitimi

Lawrance Edward Page, 26 Mart 1973’te Michigan’da doğdu. Babası Carl, Michigan Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri profesörüydü. Annesi Gloria, aynı kurumda Lyman Briggs Koleji’nde bilgisayar programlama öğretmeniydi. Larry, bilgisayar, teknoloji ve bilimin konuşulduğu bu evin ikinci çocuğuydu. Bilgisayarlara ilk kez altı yaşındayken, annesi ve babasından kalan birinci nesil kişisel bilgisayarlarla oynayabildiği için ilgi duydu. Abisi ona her şeyi parçalara ayırmayı öğretti ve çok geçmeden nasıl çalıştığını görmek için evdeki her şeyi ayırmaya başladı. Yeni bir şey yapmak heyecanı vardı. Çok küçük yaşlarda okuduğu bilim ve teknoloji dergileri ufkunu açıyordu. 12 yaşındayken Nikola Tesla’nın biyografisini okudu. Ve bu hayat hikayesi belki de onun gelecekteki işlerinin ilk tohumunu atmıştı. Tesla’nın borç ve bilinmezlik içinde ölmesi onu çok etkilemişti. Sadece dünyayı değiştirecek icatlar yapmak yeterli değildi. Bunları yayacak, aktarabilecek, kullanılmasını sağlayabilecek bir iş yapmalıydı. Page, çocukluğunda müzikle de ilgiliydi. Enstrüman çalıyordu. İleride müzik eğitiminin sabırsızlığına ve bilgisayar hızı konusundaki takıntısına ilham verdiğini belirtecekti.

1991 yılında East Lansing Lisesi’nden mezun oldu ve Michigan Üniversitesi’nden Bilgisayar Mühendisliği alanında lisans eğitimine başladı. Daha sonra, Stanford Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimi alanında yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra Stanford Üniversitesi’nde bir bilgisayar bilimi programın kaydoldu. Bir tez konusu arıyordu. Sürücüsüz arabalar üzerine çalışmayı düşündü ama sonra daha çok heyecanlandığı bir fikre odaklandı. World Wide Web’in matematiksel özelliklerini keşfetmeyi, bağlantı yapısını büyük bir grafik olarak anlamayı düşündü. Danışmanı, onu bu fikri sürdürmeye teşvik etti ve Page 2008’de bunun şimdiye kadar aldığı en iyi tavsiye olduğunu söyledi. Projesi üzerinde çalışırken kendisi gibi doktora öğrencisi olan Sergey Brin ile tanıştı. Projeye birlikte devam ettiler ve ‘BackRub’ adında bir arama motoru yaptılar. ‘BackRub’ ı geliştirme tutkusu, ona bu projeye neden başladığını unutturmuştu. Doktora eğitimini yarıda bırakarak tamamen arama motoruna odaklandı.

Larry Page Google Kuruluşu

1996’da ‘BackRub’ Stanford sunucuları içinde denenmeye başlamıştı. Geliştirme için Hem Larry hem Sergey birçok düşünceye sahipti. Ortak bir plan çıkaran ikili, fiziksel imkanlarını zorladılar. Page’in odası bir makine laboratuvarı oldu.  Ve burada ucuz bilgisayarlardan aldıkları yedek parçalar ile arama motorunu Stanford’un geniş bant kampüs ağına bağlamak için kullandıkları bir cihaz yaptılar. Brin’in yurt odasını ise bir ofis ve programlama merkezine dönüştürdüler. Ve burada yeni arama motoru tasarımlarını Web’de test ettiler. Fakat, projelerinin hızlı büyümesi, Stanford’un bilgi işlem altyapısında sorunlar olmasına neden oldu.

1998 yılında Page ve Brin, sonunda akıllarındakine yakın bir sistemi görmeye başladılar. Ve ‘Google’ ismiyle şirket kuruldu. Matematiksel bir sistemle arama motorlarında ve bilgiye ulaşım yolunda çığır açacak ikili, ‘Google’ ismini seçerken de matematikten beslenmişlerdi. İlk olarak Amerikalı matematikçi Edward Kasner’ın 9 yaşındaki yeğeni Milton Sirotta tarafından kullanılan ‘Googol’ teriminin harfleriyle oynayarak bu ismi koydular. Googol, 10100 ‘e eşit olan, matematikte bile kulanımının zor olduğu oldukça büyük bir sayıdır. İşte Page ve Brin, icatlarına böyle görkemli bir isim seçmişlerdi. Page CEO, kurucu ortak Brin ise başkandı. İlk etapta en dikkat ettikleri hız konuydu. Google yanıtları ne kadar hızlı yanıtlarsa o kadar tercih edilecekti. Bütün mühendisleri hız konusunda düşünmeye zorladılar. Hız için atılan ilk adımlardan biri basit ve sade bir tasarım yapmaktı.

Bu iddialı proje, hırslı ve çalışkan kurucuları olsa da yatırımcılar için çok da güvenli değildi. Page, henüz çok gençti ve yönetim konusundaki tecrübesi yetersizdi. Silikon Vadisi’nin önde gelen iki yatırımcısı Kleiner Perkins ve Sequoia Capital, Google’a toplam 50 milyon dolar yatırım yapmak için bir şart koydular. Deneyimli bir liderin dünya çapında bir yönetim kurabilmesi için Page’in CEO görevini bırakmasını istediler. Page bu teklifi kabul etti. Mart 2001’de Google’da başkan olarak işe alınan Eric Schmidt, Ağustos ayında Novell’in CEO’su olma görevinden ayrıldı. Ve Google’da CEO görevine başladı. Page, Ürünlerden Sorumlu Başkan olarak şirkette rol almaya devam etti.

Larry Page Google Yükselişi ve Alphabet Kuruluşu

Page, kenara çekilmiş gibi görünse de yönetimin her hareketinden haberdardı. CEO Schmidt, Page ve Brin ile birlikte hareket ediyordu. 2004’te Schmidt liderliğinde Google, Page ve Brin için ciddi bir adım attılar. Şirket halka arz oldu. Bu adım sonrası Page ve Brin 30 yaşında milyarder olurken, Google önemli bir büyüme hamlesi yapmıştı.

Şirketin hayır kurumu olan Google.org, aynı sene kuruldu. Kuruluş, kendini açlık ve yoksulluk gibi küresel sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olacak teknolojik çözümler bulmak için çalışmalar yapıyor. Bu sağlam adımlar sonrası, 2005 yılı Google için oldukça verimli geçti. Google Haritalar, Blogger Mobile, Google Reader ve iGoogle o yıl piyasaya sürüldü. Ertesi yıl Google, Youtube’u satın aldı ve Gmail’de sohbet özelliğini tanıttı. Mac için Picasa, Ocak 2009’da piyasaya sürüldü, ardından Google Latitude ve Google Earth’ün en son sürümü geldi. Yeni teknoloji şirketlerini desteklemek için bir girişim sermayesi fonu olan Google Ventures da aynı yıl tanıtıldı.

Geri planda durduğu dönemde yönetimle ilgili beceriler hakkında bilgi sahibi olan Page, CEO görevini yeniden almak istedi. Page Nisan 2011’de resmi olarak Google’ın CEO’su oldu ve Schmidt yönetim kurulu başkanı olmak için görevinden ayrıldı. Bu zamana kadar Google’ın 180 milyar doların üzerinde piyasa değeri ve 24.000’den fazla çalışanı vardı.

Google’ın yeni CEO’su olarak Page’in iki temel hedefi vardı. En önemli bölümleri denetleyen yöneticiler için daha fazla özerklik ve ekipler arasında daha yüksek düzeyde işbirliği ve iletişim geliştirmek. Ekip uyumunun başarıyı getirdiğine inanıyordu.

Page ayrıca donanım işine de girdi ve Google, Mayıs 2012’de Chromebook’u tanıttı. 2015’te Page, Google’ın Alphabet Inc adlı yeni bir şirketin yan kuruluşlar ile yeniden yapılandırıldığını bildirdi. Ayrıca Page’in Alphabet Inc’in CEO’su olduğunu ve Sundar Pichai’nin Google Inc.’in CEO’luğunu üstlendiğini duyurdu. Alphabet, en büyüğü Google olan bir şirketler topluluğudur. Page, burada yönetim kurulu başkanı olarak çalışmaya devam etmektedir.

Önceki yazımı okumak için: https://www.bullekon.com/john-bogle-dusuk-maliyetli-yatirimin-babasi/

Bullekon Teknik Analiz Eğitimi: https://www.udemy.com/course/bullekon-teknik-analiz-egitimi/?couponCode=BULLEKONWEB3

Bullekon Temel Analiz Eğitimi: https://www.udemy.com/course/bullekon-temel-analiz-egitimi/?couponCode=BULLEKON102

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.