Dünyanın En Büyük Finans Merkezleri

Dünyanın En Büyük Finans Merkezleri

Bu yazımda dünyanın en büyük finans merkezlerinin yer aldığı listedeki ilk 10 finans merkezlerinden bahsedeceğim. Z / Yen Grubu ve Çin Kalkınma Enstitüsü, Mart 2020 yılının GFCI’nin 27’nci sayısını açıkladı. Endeks, dünya çapında 29.000’den fazla kişinin katıldığı bir ankete dayanarak finans merkezlerinin rekabet gücünü karşılaştırmaktadır. Ayrıca Dünya Bankası, Ekonomist İstihbarat Birimi ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’ndan (OECD) 100’den fazla göstergeyi dikkate almaktadır. Finans merkezleri daha sonra altyapı, beşeri sermaye, iş ortamı, finansal sektörünün gelişimi, itibar ve genel faktörler olmak üzere beş ana başlık altında toplanmaktadır.

GFCI 27 listesine göre New York, 108 şehrin yer aldığı küresel finans merkezleri listesinde bir önceki yıla göre 21 puanlık düşüşle birlikte 769 puanla dünyanın en büyük finans merkezleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

GFCI 27 sayısına göre, dünyanın en büyük 10 finans merkezleri

New York

New York, 769 puanla dünyanın en büyük finans merkezleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünyanın en büyük bankalarına, sigorta şirketlerine, riskten korunma fonlarına, kredi derecelendirme kuruluşlarına ve özel sermaye şirketine ev sahipliği yapmaktadır. Piyasa değeriyle dünyanın en büyük borsalarından ikisi olan (NYSE ve Nasdaq ) New York’ta bulunmaktadır.

Londra

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasına rağmen, 31 puan düşüş yaşamasıyla 742 puanı ile dünyanın en büyük ikinci finans merkezidir. Londra, 1698’de Londra Menkul Kıymetler Borsası’nın kuruluşunda bu yana küresel bir finans merkezidir. Avrupa Birliği’nde çıkması nedeniyle işlerin, ofis ve yatırımlarının Avrupa’daki diğer şehirlere taşıyabileceğinden, Londra önümüzdeki sıralamasında büyük değişikliklere neden olabilir.

Tokyo

Tokyo bir önceki yıla göre 16 puan azalmasına rağmen, altıncı sıradaki 741 puanla dünyanın üçüncü büyük finans merkezi oldu. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, New York Menkul Kıymetler Borsası ve Nasdaq’tan sonra dünyanın üçüncü büyük borsalarından biridir ve çeşitli dev bankaların, sigorta ve yatırımların merkezinde yer almaktadır. Japon hükumetinin Tokyo’yu New York ve Londra gibi uluslararası bir finans merkezine dönüştürme çabaları başarılı olmuş görünüyor.

Şanghay

Çin ekonomisinin en güçlü merkezlerinden biri olan Şangay, 4 trilyon doları aşan piyasa değeri ile dünyanın dördüncü büyük borsalarına ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar, Şanghay’ın on yıl içinde dünyanın en büyük finans merkezi olacağını tahmin ediyor. Sıralaması 740 puan, Tokyo’nun sadece bir puan gerisindedir.

Singapur

Singapur, dünyanın en rekabetçi, yenilikçi, özgür ve iş dostu ülkelerinden biridir. Rekabet ortamı, güçlü altyapı hizmetleri, yolsuzluğa karşı tutumu ve düşük vergilendirme sistemi sayesinde en çok yatırımcı çeken ülkelerden biri. Listeye göre bu yıl 24 puanlık düşüşüyle birlikte 738 puanla birlikte 4. sıradan 5. sıraya gerilemiştir.

Hong Kong

Hong Kong, Asya’nın en büyük finans merkezlerinden biridir. Ekonomisi, tekstilleri, hafif endüstrileri, sinema endüstrisi ve özellikle bankacılık sektörü olmak üzere birkaç ağır endüstrisi ile önemli bir ticaret merkezidir. Ülke adalardan oluştuğu için balıkçılık sektörü çok gelişmiş bir ülke. Asya’nın en büyük pazarı ve serbest limanı olmasının yanı sıra, en yoğun ticaret, sanayi ve turizm merkezidir. Bir önceki yıla göre 34 puanlık düşüşle 3 sıra gerileyerek 737 puanla 6. Sırada yer almaktadır.

 Pekin

Pekin, Çin’in başkenti ve Şanghay’dan sonra ülkenin ikinci büyük metropol alanı. Fortune Global 500 listesinde 41 şirketi bulunan Pekin, Tokyo’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Buna ek olarak, Pekin’deki en büyük 100’den fazla Çinli şirket var. Emlak ve otomotiv sektörlerinde son yıllarda hızla büyümeye devam etmiştir. Bir önceki yıla göre 14 puan azalarak 734 puanla yedinci sırada yer almaktadır.

San Francisco

San Francisco’nun puanı 736’dan 732’ye düşmesine rağmen sıralaması 12’den 8’e yükseldi. Cenevre dışındaki her finans merkezi puanında geçen yıla göre düşüş yaşadı. San Francisco büyük bir teknoloji ve finans merkezidir. Birçok büyük finans kurumuna ve risk sermayesi şirketine ev sahipliği yapmaktadır.

Cenevre

İsviçre şehri büyük bir sıçrama yaptı. Geçen yıllarda GFCI Endeksi’nde 706 puanla 26. sırada yer aldı. Cenevre, son GFCI raporunda dokuzuncu sırada yer almak için puanını 729’a yükseltti. Dünyanın en pahalı ve yaşanabilir şehirlerinden biridir. Cenevre, bir dizi finansal kuruma, varlık yönetimi şirketlerine ve saatçilere ev sahipliği yapmaktadır.

Los Angeles

Los Angeles sadece parıltı ve cazibe ile ilgili değil. Aynı zamanda küresel bir finans merkezi olarak ortaya çıkmıştır. Los Angeles 2017’de 19. sıradan geçen yıl 13. sıraya yükseldi. Bir önceki yıla göre 12 puan düşmesine rağmen 3 basamak yükselmiş ve 723 puanla 10. Sırada yer alıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Daha Fazlası için;  https://www.instagram.com/bullekon/?hl=tr ve https://www.instagram.com/butceci/?hl=tr

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.