Hisse senetlerine yatırımın artıları ve eksileri

Hisse senetlerine yatırım yapmak riskli olabilir. Bu tamamen sizin yatırımcı profiliniz ile değişen bir durumdur. Hisse senetlerine yatırım yapmanın bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunları bilirseniz daha doğru bir yatırım yapabilirsiniz.

Hisse senetlerine yatırım yaptığınızda, aldığınız hissenin ait olduğu şirketin bir parçasına sahip olduğunuz anlamına gelmektedir.  Şirket büyüdükçe, hisse senedinin getirisi de artmaktadır. Geçmiş dönemlere baktığımızda borsa yatırımcılara iyi davranmıştır ama bazı dönemlerde de acımasız olmuştur.

Sizin için hisse senetlerine yatırım yapmak avantajlı mı olacak ? bu sorunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Hisse Senedi Yatırımın Artıları ve Eksileri

ARTILARI

  • Satın alması kolaydır
  • Yüksek paralara ihtiyaç duymazsınız
  • Temettü geliri elde edebilirsiniz
  • Likiditesi yüksektir
  • Ekonomiyle birlikte büyürsünüz
  • Enflasyondan etkilenmeyebilirsiniz
  • Yüksek kazançlar elde edebilirsiniz

EKSİLERİ

  • Riski vardır
  • Analiz yöntemleri zaman alabilir
  • Araştırma gerektirir
  • Vergi ödersiniz
  • Güçlü psikoloji ister
  • Profesyonel ve kurumsal yatırımcılar ile rekabet vardır

Hisse Senedi Yatırımının Avantajı

Hisse senedi yatırımı avantajları

Satın alması kolaydır: Bir aracı kurumda hesap açarak hızlı bir şekilde hisse senedi alabilirsiniz. Böylelikle borsa, şirketlerin hisselerini satın almayı kolaylaştırır.

Yüksek para ihtiyaç duymazsınız: Almak istediğiniz şirketin hisse senedinden en az 1 olacak şekilde alım yapabilirsiniz. Şirketin hisse değeri 5₺ ise 5₺ ile yatırım yapabilirsiniz.

Temettü geliri elde edersiniz: Doğru bir şirketin hisse senedini aldıysanız, şirketin yıllık verdiği temettü dağıtımından sizde pay alırsınız. Böylelikle ekstra bir gelir yöntemi oluşturabilirsiniz.

Tavsiye Yazılar

  1. Düzenli Temettü Ödeyen Şirketler
  2. Temettü Emekliliği
  3. Temettü Stratejisi

Ekonomi ile birlikte büyürsünüz: Ekonomi büyüdükçe, kurumsal kazançlarda büyür. Ekonomi büyüdükçe istihdam yaratır, buda dolaylı olarak gelir yaratır. Ekonomini büyüdükçe sizin de geliriniz büyür ve bu da borsaya olumlu yansır.

Enflasyondan etkilenmezsiniz: Eğer doğru yatırım kararları verir ve kazançlı hisse senetlerine yatırım yaparsanız, enflasyondan fazla gelir üretebilirsiniz. Böylelikle enflasyonun altında ezilmekten kurtulursunuz.

Hisse Senedi Yatırımının Dezavantajları

Risk: Bir şirket kötü performans gösterirse, yatırımcılar hisse senedi fiyatının düşmesine neden olacak şekilde satış yaparlarsa sizlerde bundan etkilenirsiniz. Böylelikle birikimlerini kaybetme ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Bullekon Risk Ağacı

Analiz yöntemleri: Hisse senedi yatırımları yapmak istiyorsanız analiz yöntemlerinizde öğrenmeniz gerekecektir. Bu analiz yöntemleri teknik ve temel olarak ikiye ayrılır. Kendi yatırımcı profiline uygun olan analiz yöntemini öğrenerek yatırımlarınızı güçlendirebilirsiniz.

Tavsiye:

  1. Temel Analiz Kategorisi
  2. Teknik Analiz Kategorisi
  3. Temel Analiz Eğitimi
  4. Teknik Analiz Eğitimi

Sağlam psikoloji: Eğer hisse senetlerinde yatırım yapmak istiyorsanız psikolojinizi güçlü tutmanız gerekmektedir. Hızlı düşüşlerde ve hızlı yükselişlerde duygularınızı kontrol altına alabilmeli ve mantıklı kararlar alabilmelisiniz. Parasını kaybedenlerin %90’ı duygularını kontrol edemediği için ve panik yaptıkları için kaybetmektedir.

Tavsiye Yazı: Borsada Psikolojik Kurallar

Profesyonel rekabet: Kurumsal yatırımcılar ve profesyonel yatırımcılarda bu piyasada yatırım yapmaktadır. Daha çok zamana ve bilgiye sahip olan bu profesyoneller ile rekabet içinde olacağınızı unutmayın. Kendinizi ne kadar iyi yetiştirirseniz onlara daha yakın olursunuz.

Sözün Özü

Hisse senetlerine yatırım yapmanın birden fazla avantajı ve birden fazla dezavantajı bulunmaktadır. Bunun için kendinizi iyice test edin ve doğru bir karar verin. Yatırım yaparsanız neler kazanabilirseniz kaybederseniz neler kaybedersiniz. Riskleri göz önünde bulundurun ve ona göre yatırıma başlayın.

  • Borsa sizlere temettü gelirleri gibi ve büyük şirketlerin değerlenmesinden sizlere yüksek kazançlar verebilir.
  • Borsa sürekli hareket halindedir ve asla garanti değildir.
  • Çeşitlendirme yaprak risklerinizi azaltabilirsiniz.
Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) Kabul Ediyorum. KVKK Oku