Yatkınlık Etkisi: Kazanan Hisseleri Satarken Kaybedenleri Elde Tutmak

Bu yazımda size kazanan hisseleri satarken neden kaybeden hisseleri elde tuttuğumuzu (yatkınlık etkisi) anlatacağım. Aslında bu sorunun hem bilimsel hem de finans literatürüne geçmiş bir cevabı vardır. Bu davranışımızın nedeni, yatkınlık etkisidir. Yatkınlık etkisi ni anlatmadan önce size bir soru sormak istiyorum.

Bir hisse senedine, kripto paraya veya emtiaya 100 birim yatırdınız ve yatırdığınız miktar bir süre  150 birim oldu. Başka bir hisse senedine, kripto paraya veya emtiaya 100 birim yatırdınız ve yatırdığınız miktar bir süre sonra  70 birim oldu. Hangi pozisyonu kapatırdınız?

Bu soruya yatırımcılar genellikle 150 birimlik pozisyonumu kapatırdım. Diğer pozisyonum ise kâr elde edene kadar beklerdim diye cevaplıyorlar. Peki ilerleyen zamanlarda ne mi oluyor ? 150 birimlik ürün satılmamış olsaydu, 250 birim oluyor. Elde tutulan 70 birimlik ürün ise 25 birim olmuş oluyor.

Aslında bu durum tamamıyla iki duygu ile bağlantılıdır. Pişmanlık ve gurur…

İnsanlar pişmanlıktan kaçınırlar ve kendileri ile gurur duymak isterler. Bu durum yatırımcıların kazanan hisseleri hemen satmalarına ve kaybeden hisseleri ise uzun süre elde tutmalarına yol açar, işte bu duruma yatkınlık etkisi deriz. Yatkınlık etkisi bizim portföylerimize zarar veren bir durumdur. Yatırımcılar kazandıran ürünlerini sattıklarından ve kaybettirmeye devam eden hisseleri ellerinde tuttuğundan daha düşük getiri elde etmelerine sebep olur.  Özetlemek gerekirse yatırımcı bir ürünü başta kar ile sattığı için kendi ile gurur duyar ve pişmanlıktan kaçınmış olur. Fakat zaman ilerledikçe aslında durumun pek de böyle olmadığı anlaşılır.Birçok piyasalarsa yatkınlık etkisi görülmektedir. Mesela  Emlak piyasasında da  ev sahipleri evlerinin değeri azalsa bile evi aldıkları fiyatın altına satma eğiliminde değillerdir.

 Haber ile Yatkınlık Etkisi

Bu durum haberler ile işlem yapan yatırımcıları da etkilemektedir.  Yapılan bir araştırmada bir firma hakkında iyi bir haber olması genelde yatırımcıların o firmanın hissesini satmasına sebep olmaktadır. Aynı kazanan ürünleri satmak gibi… Fakat firma hakkında kötü bir haber olması durumda yatırımcılar firmanın hissesini satmama eğilimindedir. Aynı kaybeden ürünleri satmama gibi…

Yatkınlık Etkisinden Nasıl Kurtulabiliriz?

Aslında bu sorununda çok basit bir cevabı  vardır. Kaybı kes, kârda oturmaya devam et. Kayıpları da erken kesmek için stop loss kullanmalı veya kendimize belirli bir çıkış noktası belirlemeliyiz.

Bir Önceki Yazımı Okumak İçin: https://www.bullekon.com/teknik-analiz/

Daha Fazlası İçin: https://www.instagram.com/bullekon/?hl=tr

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.