Yeni yatırımcı borsada nasıl hareket etmeli ?

Aktif olarak kazandığınız parayı pasif kazanca çevirmek herkes için cazip gelebilir. Borsa dediğimizde insanların genellikle aklına batmak gelmektedir. Hatta ne acıdır ki bazıları borsayı bir kumar alanı ve oyun alanı olarak nitelendirmektedir. Etrafımıza baktığımızda ise her 10 insandan 4’ü veya 3’ü borsada işlem yapmış ve geneli kaybetmiştir. Kaybetmelerini ise direk borsaya suç atarak ve kumar olarak nitelendirmektedir.

Bullekon olarak yaptığımız araştırmalarda ise bu yatırımcıların kaybetmelerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi sosyal medya olduğunu tespit ettik. Sosyal medyada bir çok borsa profesörü ve müneccim olduğunu kanıtlamaya çalışan hesaplar olduğu aşikar. Küçük yatırımcıda bu kişileri takip ederek borsada pozisyon alıyor ve birkaç kazançtan sonra hatta hiç kazanmadan sürekli kaybediyor. Ama bu müneccim hesaplarını incelediğimizde ise hep kazanıyor olarak gözüküyorlar.

Uzun lafın kısası başkalarının dediğini unutun kendi stratejinizi oluşturun.

Gelin küçük ve yeni yatırımcı borsada nasıl hareket etmeli maddeler halinde inceleyelim.

Sosyal Medyada ki Borsa Müneccimlerini Bırakın !

  • Yukarıda belirttiğimiz gibi sosyal medya bu tip müneccimlerle kaynıyor. Hatta bir çoğu grup kuruyor ve bu gruba giriş ücreti belirliyor. Hem kazanamıyorsunuz hem de gruba giriş ücreti vererek daha da çok eksiye iniyorsunuz. Klasik bir cümlemiz vardır aslında bizlerin “madem kazanıyor neden ücret alıyor” dimi. Evet bu biz Türklerin mantığı ama gel gelelim ki iş borsaya gelince herkes kaptırıyor parasını. Gelin tekrarlayalım klasik cümlemizi ” Bu kadar çok kazanıyorsa neden para istiyor.”

sosyal medya müneccimleri

Araştırın, Karıştırın ve Öğrenin !

  • Borsada yatırım yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun araştırması var analizi var stratejisi var varda var. Mesela başta şu sorular ile başlayabilirsiniz.

Borsa Nedir ve Nasıl Çalışır ? Borsada hangi yatırım araçları işlem görür ? Bu araçları hangi veriler etkiler ve nasıl etkiler ? Risk nedir ve nasıl kontrolü yapılır ? ve strateji oluşturma denemeleri gibi bir çok başlıkta araştırma yapmalısınız. Bu kadar başlığı nasıl araştıracağım nasıl öğreneceğim korkusuna kapılmayın. Çünkü insanoğlu neye odaklanırsa çıkış yolunu o kadar hızlı bulacaktır. Konunun içinde kendinizi direk bulacak ve ip söküğü gibi olayları çözmeye başlayacaksınız.

Ne kadar kaybedersem gece rahat uyuyabilirim ?

  • Uyku hepimiz için önemli bir faaliyettir. Ne kadar rahat uyursak o kadar çok kafamız çalışacak ve rahat olacağız. Uykularınızı borsaya sözlemeyin. Tüm paranızı bir enstrümana yatırıp çok kazanma hırsına bürünmeyin. Bir yatırıma başlamadan önce, ne kadar kaybedersem gece rahat uyuyabilirim ? Sorusunu sorun ve ona göre davranın.

Günlerinizi dilimleyin tek tek yiyin !

  • Başka bir işte çalışıyor olabilirsiniz veya başka bir uğraşınız olabilir. Bu yüzden gününüzün tüm saatlerini borsaya ayırmayın. Günlerinizi düzenleyin ve güzelce dilimleyin. Bir yeri yapıyorum derken bir yeri bozmayın.  Eğer ki trade (hızlı al-sat) yapmıyorsanız dilimlerin büyüğünü borsaya ayırmalısınız. Trade yapmak zaman ister, dikkat ister, kontrol ister ve takip ister.

Analiz yetinizi geliştirin tecrübeler kazanın !

  • Borsada analiz yapmak her şeydir. Eğer iyi bir analiz yapabilirseniz kazancınızı arttırabilirsiniz veya kaybınızı azaltabilirsiniz. Borsada iki tip analiz çeşidi vardır. Bunları kesinlikle birisinde çok gelişin ama diğerini de öğrenin.

Teknik Analiz : Para piyasalarında grafik okumak bir sanattır. Teknik analiz ile yatırım yapacağınız hisse senedinin grafiğini okuyabilirsiniz. Bu analiz tipinde ihtiyacınız olan hisse senedinin anlık fiyatları ve grafiği olacaktır. Sonra o grafiğin üzerinde işlemler yapacaksınız ve tahminler yürüteceksiniz. Trendleri öğrenin, destek ve dirençleri öğrenin, fibonacci seviyelerini öğrenin vb. Teknik analiz infografik analatımına göz at

Temel Analiz : Şirket nasıl kazanıyor nereden kazanıyor ? Şirket kar mı yapıyor zarar mı ? Şirket ne satıyor ne alıyor ? Şirket nerelere hizmet veriyor ? Bunun gibi soruların cevaplarını şirketin bilançosunu, gelir tablosunu ve diğer finansal tablolarını inceleyerek bulabileceksiniz. Bu sayede ileriye dönük bir tahmin yapacaksınız ve tahmininize güvenerek yatırım yapacaksınız.

Tecrübe Kazanın : Bir yatırım aracında işlem yapmadan önce o aracın demo hesaplarında tecrübeler kazanın. Kullanılacak programları öğrenin ve alışın.  Piyasayı takip edin açıklanan verilerin verdiği tepkileri iyi öğrenin.

Piyasalarda doğru kararlar alabilmek ve kazanç sağlamak için teknik analiz ve temel analiz eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.