Girişimciler İçin 6 Adımda İş Planı Hazırlama

Bugün size girişimcilerin çok iyi bilmesi gereken bir konu olan ”iş planı” hazırlanmasından bahsedeceğim. 6 adımda iş planı nasıl hazırlanır gelin beraber bakalım. Bu adımlar;

Takım

İş fikrinizi oluşturduktan sonra bir takım kurmanız gerekmektedir. Bu takımı, iş fikrinizi hayata geçirebilecek insanlardan oluşturmalısınız. Seçeceğiniz yol arkadaşları, başarınızı etkileyecek en önemli faktördür. İş planı içerisinde takım arkadaşlarınızı tanıtmanız gerekecektir.

İş Fikri

İş planı içinde iş fikrinizi detaylı bir şekilde anlatacağınız kısım burasıdır.

İş fikrinizin kısa bir tanımını yapmanız gerekiyor. Sonrasında oluşacak ürünleri , varsa yan ürünleri belirtin.İş fikrinizin teknolojik yönünden bahsetmeli ve teknolojik olarak üstün olduğunuz yerleri araştırıp yazmanız yazmalısınız. İş modelinizden , iş fikriniz sonucu çıkan ürünü nasıl büyüteceğinizden ve hedef sektörünüzü belirtmeniz de iş planınızı çok güçlü gösterecektir.

Pazar Analizi

Belki de iş planının  en zorlu ve en çok zaman alan kısmı, pazar analizi kısmıdır. Fakat emin olun bu emeğe değecektir. İş fikriniz sonucu çıkan ürünün bulunduğu pazarı çok iyi analiz etmeniz gerekiyor, bunun için de kritik noktalara dikkat etmelisiniz. Bu kritik noktalar;

  • Hedeflediğiniz sektörün pazar büyüklüğü ve davranışına hakim olmak,
  • Potansiyel müşterilerinizi çok iyi tanımak,
  • Kanvas oluşturmak,
  • Yerli, yabancı rakipleri çok iyi analiz etmek,
  • Rakipler ile nasıl başa çıkılacağını veya onların pazarından nasıl pay alınacağını bilmek,
  • Maliyet analizini çok iyi yapmak ve satış fiyatını çok iyi çıkarmak,
  • Varsa eğer tedarikçileri ve dağıtım kanallarını çok iyi şekilde araştırmak gibi başlıkları içerir.Kendi iş fikrinizdeki bulduğunuz kritik noktaları bu kısımda belirtmeniz gerekmektedir.

Teknolojik Doğrulama

İş planı için en önemli kısımlarından biri de teknolojik doğrulama kısmıdır. Bu kısım iş fikrinizi destekleyecek güçlü kanıtlara sahip olmalıdır.

İş fikrinizi destekleyecek güçlü kanıtlar; akademik yayınlar, araştırmalar, kullandığınız teknoloji,iş fikri sonucu çıkan ürünün kalitesini ölçmek için kullanacağınız testler, iş fikri sonucu çıkacak ürünün varsa standartlar…. gibi konulardır.

İş Paketleriniz 

İş fikrinizi, iş planı içinde süreye dökeceğiniz kısım burasıdır.

Bir iş fikrini hayata geçirmeden önceden iş paketleriniz üzerine çok iyi çalışmanız lazım. Bu iş paketleriniz ise bazı özelliklere sahip olmalıdır; iş fikrinizi hayata geçirmek için gereken süre ve bu süre zarfında neler yapacağınız… gibi. Ama unutmayın ki her iş paketinin somut bir çıktısı olmalıdır.

Özet

Bir iş planı için belki de yazması en kolay kısım özettir. Yukarıdaki 5 maddede detaylıca işlediğiniz; takımınızı, iş fikrinizi, pazar analizinizi, teknolojik doğrulamanızı ve iş paketlerinizi içeren kısa bir yazı yazmalısınız. Bu sizin iş planınızın son adımıdır. Planlama adımları iyi yapılırsa uygulamanın da kolaylaştığını göreceksiniz.

Not: ”Girişimciler Desteklerini Nereden Bulabilir?” adlı yazımızı okumayı unutmayın…..

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.