Karşıt yatırım stratejisi özellikle fonların ve profesyonel yatırımcıların kullandığı bir yatırım stratejisidir. Temel mantığı 52 günlük hissenin gördüğü en yüksek fiyattan en az %50 düşmüş hisselerin alınması ve kâr al / stop seviyeleri belirlenerek yapılan bir stratejidir. Tabiki bu strateji her hisseye kesinlikle uygulanmaz. Bu strateji ile yatırım yapabilmek için belli başlı kriterler vardır. Bu kriterleri gelin şimdi hep birlikte inceleyelim ve Borsa İstanbul’da uygulanabilir mi onu tartışalım.
İlk maddemiz 52 günlük gördüğü en yüksekten %50 düşmüş hisselerin incelenmelidir. Borsalarda beklenmeyen olaylar yaşandığı zaman hisseler çok garip tepkiler verebiliyor. Özellikle güçlü dediğimiz şirketlerin hisseleri öyle seviyeye geliyordu bazen hep beraber şaşırıyoruz. İşte böyle dönemlerde hisseleri aramak daha mantıklıdır. Tabi ki bu maddenin ek bir kuralı vardır o da şirketin üst düzey yetkilileri veya şirketler bu hisseden bu seviyelerde satın alıyor mı ona bakmamız. Bunu şirket geri alım yapıyor mı diye de piyasamızda yorumlayabiliriz.
İkinci maddemiz ise şirketin temel değerleri ile ilgili olacak. Scala yayıncılıktan yayınlanan Anthony M. Gallea,William Patalon yazdığı Karşıt Yatırım kitabında bu madde ve daha fazlası çok detaylı olarak anlatılmaktadır. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Şirketin temel değerleri ise şu şekilde olmalıdır;
12 den az F\K oranı
10’dan az F/SNA oranı
1 den az F/S
1 den az PD/DD
Bu oranları tabi ki sektör ortalamalarına göre bakmanız size daha fazla avantaj sağlayacaktır.
Bu maddeler ile filtreleme de çok fazla şirket kötü zamanlarda gözünüze takılır. Tabi ki burada her şirkete bu stratejiyi oluşturamayız. Bunun için şirketin piyasa değerini de araştırmamıza eklemek gerekir. Kitapta piyasa değeri en az 150 milyon dolar için bu çalışma yapılır denir ama borsa İstanbul’da bu rakamı 1 milyar TL olarak kullanılabileceğini düşünüyorum.
Son olarak hisseler alındıktan sonra kendimize bir kâr al seviyesi belirlemeliyiz. Bu seviye süre sınırı ile 3 yıl, kâr rakamı olarak da %75 kullanılabilir. Stop loss seviyemiz ise %25 zarar olarak kullanabiliriz.
Bu konuyu daha detaylı öğrenmek isteyenler mutlaka Scala yayıncılık tarafından yayınlanan Anthony M. Gallea,William Patalon yazdığı Karşıt Yatırım kitabını okumalıdır. Kitaba buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bir önceki yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.