Ed Seykota: Trade Sanatının Sessiz Lideri

Onu, belki daha önce yazdığımız isimler kadar ‘ünlü’ olmadığı için tanımıyorsunuz. Ama zaten Ed Seykota ’nın derdi ün değil. Ofisi ve çalışanları yok. Teksas’taki evinde sessizce işini yapıyor. Ama başarıları gümbür gümbür. Sayılı müşterisiyle elde ettiği kazanç onu efsaneler arasına sokmaya yetti. Kendisinden ve doğrularından başka rehberi olmayan, Ticaret Kabilesinin lideri Ed Seykota ’yı tanıyalım.

Ed Seykota Gençliği ve Eğitim Hayatı

Edward Arthur Seykota 7 Ağustos 1946’da Hollanda’da doğdu. Babası borsa tüccarıydı ve bu yüzden oğluna öncülük etmişti. Ed Seykota, dokuz yaşındayken eski radyolar, test cihazları ve osiloskoplarla dolu odasında dalga formları oluşturmayı deniyordu. 13 yaşına geldiğinde babasının ona hisse senedi alıp satmayı göstermesi ile bu dünyaya adım atmıştı. Çok geçmeden teknik analizle de ilgilenmeye başladı. İlkokul ve lise eğitimini Hollanda ve çevresinde tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte Amerika’ya taşındılar.

Oldukça başarılı bir öğrenci olan Seykota 1969’da, MIT Elektrik Mühendisliği ve MIT Sloan Yönetim Okulu Yönetimi’nden mezun oldu. Finans piyasasına olan ilgisi devam ederken gümüş piyasası dikkatini çekti. İçgörüsüyle verdiği kararlarla doğru zamanı beklerken komisyoncusu onu bakır almaya ikna etti. Fakat buradan iyi bir sonuç gelmedi. Bunun üzerine gümüş için tekrar beklemeye başlayan Seykota, piyasanın, tahmininin zıt yönünde ilerlediğini gördü. İlk ticaret hamlesi başarısız olmuştu ama o bundan çok ders çıkaracaktı.

Kısa bir süre sonra, Donchian Channels’ın mucidi Richard Doncian tarafından yazılan, tamamen mekanik trend izleyen sistemlerin iyi performans gösterebileceğini ve piyasaları yenebileceğini öne süren bir makale okudu. Başta buna pek inanmadı ama denemeye değer gördü. Bu makalede yazılanları test etmek istedi. Adımları izleyerek bir bilgisayar programı yazdı. Donchian’ın sonuçlarına ulaşmak için The Wall Street Journal’daki kağıtları değerlendirdi. Parametreleri değiştirse bile sonuç işe yarıyordu. Kısa vadeli işlemlerde sapmalar olsa da uzun vadeli işlemlerde sorunsuz çalıştığını gördü. Sonuç onu büyülemişti.

Ed Seykota İş Hayatı ve Ticaret Kabilesi

Seykota, 1970’lerin başında büyük bir aracı kurumda analist olarak çalışmaya başladı. Görevi yumurta ve piliç piyasalarını takip etmekti. Ama onun aklı mekanik sistemlerle ilgili geliştirdiği yazılımdaydı. Bu testlere devam etmek için şirketin bilgisayarına erişim istedi ama şirket buna izin vermedi. Bunun üzerine Seykota, henüz bir ayını doldurduğu işinden istifa etmek istedi. Ve buradaki görevini bırakıp başka bir aracı kuruma geçti. Bu şirketin yeniden yapılanması süreci sonrası denetim eksikliği oldu ve bu onun işine yarayacaktı. Şirket bilgisayarına rahatça erişiyordu. Bu özgürlüğü iyi değerlendirdi ve altı ay boyunca kurduğu sistemi test etti. Bu süreçte dört farklı ticaret sisteminde yaklaşık yüz çeşit deneme yaptı. Sistem bu testlerden de geçmişti.

Sistemden haberdar olan yönetim stratejisine destek oldu. Fakat, yönetim, sistemi sadece daha fazla komisyon getirebilmesi için geliştirmek istiyordu. Parametrelerle oynuyorlardı. Seykota, müşteriye daha çok para kazandırmanın asıl gelişim amacı olması gerektiğini söylüyordu ama nafile. Ed’in bütün uyarılarına rağmen devam ediyorlardı. Üstelik patron komisyonların %10 unu ona vermeyi reddetmişti. Buradan maddi ve manevi kazanç elde edemeyeceğini anlayan Seykota, araştırma departmanından ayrılıp komisyoncu olarak çalışmaya devam etti. Henüz çok gençti ve 5-6 müşterisiyle baş başa kalmıştı. Bu müşteriler 10.000-25.000 $ aralığında hesaplara sahiplerdi. Ticaret sistemini geliştiriyor, gerekli yerlerde esnetiyor, piyasayla başa çıkabilecek hale getirmeye çalışıyordu. Kısa süre sonra sistemi oturmuştu. 5.000 $ ile başlayan bir müşterisinin hesabını 12 yıl içinde 15.000.000 $’a çıkarmıştı. Bu oldukça büyük bir başarıydı ve onun yerini sağlamlaştırmıştı.

Ed Seykota 1992’de yatırımcı psikolojisi/duygusallığı konusunda tartışmak için bir grup tüccarla bir araya geldi. Oldukça verimli geçen bu toplantı yinelendi. Zamanla düzenli hale geldi ve burada birçok yöntem, çözüm geliştirildi. Kısa sürede dünyaya yayılan bu toplantıların üyeleri ortak bir kanal olmasına karar verdiler. Seykota, buna ‘Ticaret Kabilesi’ adını verdi. Bu kabileye halen liderlik eden Seykota, ticaretle ilgili her şeyi burada tartışır.

Ed Seykota Kitapları

Ed Seykota’nın ilk kitabı ‘Ticaret Kabilesi’ (The Trading Tribe) 2005 yılında yayınlandı. Bu kitapta Ticaret Kabilesine nasıl yön verdiğini anlatıyor. Aynı zamanda, bir tüccarın bilinci ve bilinçaltıyla birlikte yatırım psikolojisine çalışma yollarını da tartışıyor. 2013 yılında ikinci kitabı ‘39. Gündeki Govopoly’ (Govopoly in the 39th Day) yayınlandı.

Bir önceki yazımı okumak için: https://www.bullekon.com/kripto-para-cuzdanlari-dijital-paralarin-dijital-adresi/

Teknik Analizi En İnce Ayrıntısına Kadar Öğrenmek İçin Buraya Tıklayınız.

Bullekon Temel Analiz Eğitimi için buraya tıklayınız.

Yazımızı bitirmeden önce YouTube kanalımıza abone olmanızı rica ediyoruz

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.