Borsada Kitle Davranışı Nasıl Yönetilir?

Bu yazımda size borsada kitle davranışı konusunu anlatacağım. Piyasalarda işlem yaparken ne kadar iyi teknik analiz veya temel analiz de bilseniz kitle psikolojisini yönetemiyorsanız kazanma şansınız çok azdır. Evet temel analiz size ileride değerlenecek hisseleri bulmanızı sağlar teknik analizde gün içinde size trade etme imkanını tanır ama hep terste kalınan pozisyonların nedeni kitle psikolojisini yönetememek veya bilememektir. Gelin şimdi kitle psikolojisini yönetmeyi ve tahmin etmeyi öğrenelim.

Borsada Kitle Davranışı

Kitle psikoloji belli bir toplumun veya insanların aynı şekilde hareket etmesi olarak tanımlanır. Borsada ise kitle psikoloji, yatırımcıların hisse senetlerinde yaptıkları işlemlerin hepsi olarak yorumlarız.  Kitle psikolojisini yönetmek için piyasadaki bütün ipuçlarını kullanmanız gerekir. Şimdi size heme tepe hem de diplerde nasıl ipuçlarını bulacağınızı anlatayım. Piyasaların çok yükselmeye başladığı zamanları düşünün; durmadan borsa yeni rekorlar kırıyor, herkesin dilinden borsa kelimesi eksik olmuyor, sosyal medya veya televizyonlarda hep borsa konuşuluyor, yolda yürürken veya bir yerde otururken insanların borsadan bahsettiğini duyuyorsunuz... Herkeste ne kazandık be, ben hayatımı buradan geçindireceğim, daha çok kazanacağım gibi kelimeler kullanıyorlar. İşte size kitle psikolojisini tanımanız için fırsat…. Herkes borsa hakkında iyimser ve popüleritesi en üst seviyededir. Peki sizce sonrasında ne olur? Beklenmeyen bir anda borsa aşırı düşmeye başlar… Yatırım hayatım boyunca bu durumu hep yaşadım. Yukarıda bahsettiğim şekilde borsa popüleritesi ne zaman artmış olsa 1 bilemediniz 2 hafta içinde borsada hep yüksek düşüşler yaşadım… Burada kitle psikolojisini yöneten yatırımcıların yaptığı şey, bu düşüşün geleceğini sezmek ve ona göre işlem yapmaktır. Bu işlemler de genelde işlemlerini azaltmak ve hedge işlemlei yapmaktır….

Kitle psikolojisinin birde diğer yüzü vardır. Bu yüzü ise herkesin korktuğu ve asla hisse senedi almaya cesaret edemediği zamanlardır. Ben yatırım hayatım boyunca etrafımdan abi borsa bitti, borsa çöktü, çok kaybediyoruz gibi cümleler duyduğum zaman borsanın yükselişinin yakın olduğunu sezmişimdir. Bu tarz zamanlarda yani kimse hisse senedi almaya cesaret edemediği zamanlarda tuşa basmak kolay değildir ama basılması lazım…. Bütün krizleri incelemiş biri olarak krizlerin hep sonunda borsa ile ilgili olumlu konuşulduğunu ne duydum ne de okudum. Hep bir kötümserlik havası hakim olmuştur. Eğer boğa piyasaları başlamadan yerinizi almak istiyorsanız mutlaka bu zamanlarda tuşa basmalısınız.

Basit bir örnek ile size yazdıklarımı anlatayım,ilk aşamada hisse senetleri yükselmeden önce kitle psikolojisini yöneten yatırımcılar yavaş yavaş hisse toplamaya başlar(piyasa düşüyordur), ikinci aşamada borsada  yükseliş hafiften başlar  temel ve teknik analiz metotlarını kullanan yatırımcılar hisse almaya başlar(piyasa yataydır veya yükselişler başlamıştır).  Üçüncü aşamada herkes hisse senedi almaya başlar ve kısa süre sonunda ani düşüş gelir.(Bu aşama genelde çok hızlı olur üçüncü aşamada dahil olanlar yüksek meblağlar kaybeder…)

Bullekon Teknik Analiz Posterleri için Buraya Tıklayınız.

Bullekon Geniş Kapsamlı Teknik Analiz Eğitimi Ve Psikoloji Yönetimi Eğitimi İçin Buraya Tıklayınız.

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.