Kripto Paralarda Temel Analiz

Bu yazı dizisinin ismine çok fazla düşündüm ve en doğru ismin “Kripto Paralarda Temel Analiz” olacağına karar verdim. Bu yazı dizisinde öğreneceklerinize muhtemelen daha önce bir yerde rastlamamamışsınız. Kripto paralarda temel analiz yaparken projesine, whitepaper(beyaz kağıt), çıkaran şirkete ve kişilere bakmanız gibi bilindik konulardan bahsetmeyeceğim. Bunlara zaten bakmanız gerekiyor ama bu yazımda sizlere bir kademe ötesine nasıl bakılır onu anlatacağım.

LİKİDİTE

Piyasaya yeni bir kripto para çıktı diyelim, bakmanız gerekenlerden biri piyasanın likiditesinin ne durumda olduğudur. Eğer likidite düşükse pump ve down işlemleri çok kolay uygulanır demektir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız portföyünüzü çok kolay bir şekilde eritirsiniz. Bunu anlamak için de fısıltı gazetesini yani toplulukları takip etmeniz lazım. Bir topluluk geliştirici ekibi övüyorsa, bir iki makale yayınlanıyorsa o altcoine şüphe ile yaklaşın.

ICO

Günümüzde piyasaya coin sürmenin popüler yolu ICO’dur. Her arza şüphe ile yaklaşmanız lazım, çünkü bu coinler sahibine çok yüklü kazançlar sağlama potansiyeline sahiptir. Burada bakacağınız sahibinin elinde o coinden ne kadar olduğudur. Aynı zamanda bunu satma potansiyeli var mı yok mu diye de incelemeniz gerekir.

Coinler ilk halka arz edilirken arzın büyük bir kısmı insanlara ayrılmalıdır, kendi sahiplerine değil. Böyle olmuyorsa şüphe ile yaklaşıp, ileride pump veya down olabileceğini akıldan çıkarmamak lazım.

MADENCİLİK TÜRÜ

Madencilik türü  Proof of Stake( PoS) mi yoksa Proof of Work (PoW) mü öğrenmeniz lazım. PoW iş ispatına dayanırken PoS hisse (coin) kanıtına dayanmaktadır. PoS’da ödüllendirme, elinde bulundurduğun coin sayısına göre olurken, PoW’da yapılan işe göre ödül verilmektedir. Unutmayın elinde çok fazla coin bulunduranlar onları stake ediyorsa, teoride blok zincirini de değiştirebilir.

BLOK ÖDÜLÜ

Coinlerin çalışmasında blok ödülü devreye girer. Eğer PoS ise size belli bir faiz verir ki bu %1 ile %5 arasında değişmektedir. Bu blok ödülüne bakmanız gerekir. Blok süresi ise çok büyük önem taşımaktadır. Bu sürenin uzun mu kısa mı olduğuna bakmanız gereklidir. Toplam sayısına da üretilecek coin sınırsız mı yoksa belli bir sınırı var mı diye bakmanız gerekir.

ALGORİTMA

Unutmayın çok az coin sıfırdan yapılır ama  Coin çıkaranların yani geliştiricilerin çalışkan olması emek harcamasını bekleriz. Coinler genelde açık kaynaklı olur. Bu da bize araştırmada çok büyük bir avantaj sağlar. Coin’in kod kaynağını bulmaya çalışın ve açık kodlar ile bunu kıyaslayın. Eğer sadece ismini değiştirdi ise direk şüphe ile yaklaşın. Eğer açık kaynak değilse, o coine hiç yatırım yapmayın çünkü gizlenen bir şeyler var demektir.

ŞEFFAFLIK

Blokzincirler prensip olarak şeffaflık üzerinde kurulmuştur. Bunu kendinize bir avantaja çevirebilirsiniz. Cüzdanlar arası transferler görebileceğiniz siteler vardır, bu sitelere girip transferleri inceleyin. Yüklü transferler olduğunda hangi coin in etkilendiğini bulun ve takip edin. Bu sizi balinalara 1 adım daha yaklaştıracaktır.

Coin’in ismi değişmiş ise mutlaka şüphe ile yaklaşın çünkü bir ürünün ismi değişiyorsa orada gizlenecek veya hatırlanmasını istenmeyecek bir olay olabilir.

%51 saldırısını her zaman aklınızda tutun, bu konuyu ilerleyen yazılarımda detaylı anlatacağım.

Son olarak geliştiricileri araştırırken, geçmişte yaptıklarına da mutlaka bakın, nasıl işlerde çalışmışlar, ne işleri yapmışlar, işten ayrılma sebepleri nelerdir veya nasıl ün yapmışlar gibi.

Özetlemek gerekirse kripto paralarda temel analiz görüldüğü kadar kolay değildir, çok detaylı araştırma ve çalışma gerekmektedir. Kimsenin göremediğini görmeye çalışmaktır.

Kripto Paralarda Temel Analiz ve On Chain Analizi Eğitimi İçin Buraya Tıklayınız.

Kripto paralarda işlem yapacaksanız teknik analizi en ince ayrıntısına kadar bilmeniz gerekmektedir. Bunun için akademi sayfamızı incelemeyi unutmayın ve sitemize abone olmayı unutmayın.

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.

Comments are closed.