Bernard Arnault : Lüks Dünyanın Zirvesindeki Mühendis

Bernard Arnault
Geçtiğimiz hafta Jeff Bezos’u yaklaşık 10 milyar dolar fark ile geçip dünyanın en zengini olan Bernard Arnault bu haftanın konuğu. Zirveye daha önce de kısa süreli oturan Arnault, listenin hep üstlerinde yer alıyor. Sahibi olduğu LVMH, içerisinde dünyaca ünlü birçok lüks markayı barındırıyor. Pandemi sırasında lüks mal satışlarının düşmesinden oldukça etkilenen bu şirket, salgın etkisinin azalmasıyla satışlarında eskisinden iyi duruma geldi. Ve bu yükseliş Bernard Arnault ismini tekrar zirveye taşıdı. Şimdi bu yolculuğa, bir mühendisin moda dünyasını ele geçirme hikayesine birlikte bakalım.

Bernard Arnault Eğitimi ve İlk Kariyer Yılları

Bernard Arnault

Bernard Jean Étienne Arnault, 5 Mart 1949 tarihinde Roubaix, Fransa’da doğdu. Annesi ‘Dior’ hayranıydı. Bu yüzden Arnault, o zamanlardan Christian Dior ismine ve moda dünyasına aşinaydı. Babası inşaat mühendisliği şirketi Ferret-Savinel’in sahibiydi. Arnault, Roubaix’deki Lycée Maxence Van Der Meersch’de ve Lille’deki Lycée Faidherbe’de eğitim gördü. 1971’de Fransa’nın önde gelen mühendislik okulu Ecole Polytechnique’den mezun oldu ve babasının şirketinde çalışmaya başladı. Burada üç yıl inşaat sektöründe çalıştıktan sonra şirkette gayrimenkul alanında atılımlar yapmaya babasını ikna etti. Kısa sürede Ferret-Savinel inşaat bölümünü sattı ve şirket ismini Ferrel olarak değiştirdiler. Arnault, 1977’de şirketin CEO koltuğuna oturmasının ardından 1979’da başkan olarak babasının önüne geçti. Karar hakkını elde ettikten sonra adımlarını hızlandıracaktı. Lüks eşya şirketi olan Financière Agache’yi satın aldı. Şirketin gayrimenkul bölümünü ayrı tutmak için bir şube gibi görüp ‘George V Group’ adını verdi. Daha sonra gayrimenkul varlıkları Compagnie Générale des Eaux’ya satıldı.

1984 yılında Arnault, Christian Dior’un sahibi olduğu bir tekstil şirketi olan Boussac Saint-Frères’in devredileceğini duydu. Farklı alanlara adım atmaktan korkmayan Arnault, bunu bir fırsat olarak gördü. İhaleyi kazandı, şirketi satın aldı. Bu şirket, ana mağazanın yanında bir perakende satış mağazası ve bir çocuk bezi üreticisini de bünyesinde bulunduruyordu. Her adımı bir öncekinden farklı olan Arnault, ekonomiyi düzenlemede zorluklar çektiği iki yıl içinde yeni şirketinden 9000 işçiyi çıkarttı. Tepki aldığı bu hamlesinin ardından piyasada ‘Terminatör’ lakabını aldı. Çok geçmeden ana mağaza olan alışveriş merkezi dışında şirketin bütün varlıklarını da sattı. Kayıpların artması konuşulmaya başlamıştı ki 1987’de şirket tekrar kara geçti ve 112 milyon dolarlık kazanç elde etti.

Bernard Arnault Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH)

Bernard Arnault

Temmuz 1988’de Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH)’in hisselerini toplamak çeşitli iş insanlarıyla iletişim kurdu. Bu görüşmelerde ciddi paralar harcayan Arnault, sonunda holdingin karşısında tek büyük hissedar olmayı başardı. Holdingin o zamanki başkanı Henry Racamier ile tamamen farklı iş stratejisine sahip olmaları nedeniyle büyük zıtlıklar yaşandı. Fakat Arnault hedefini koymuştu. Adımlarını hızlandırdı, bu şirketi almak için hiçbir masraftan kaçmadı. Sonunda şirketi aldı ve ilk işi Racamier’i yönetim kurulundan çıkarmak oldu. 1989’da yönetim kurulu başkanı olan Arnault, liderliği elde etmesinin ardından iddialı bir kalkınma planı uyguladı. Cesur adımları ve hedefe kilitlenmesi başarıyı beraberinde getirdi. Dünyanın en büyük lüks grupları arasına girdi.

11 yılda LVMH piyasa değeri 15 kat arttı. Arnault, bu büyümenin yaşandığı 1989-2001 yılları içinde birçok markayı LVMH bünyesine kattı. Céline, Berluti,Kenzo, Guerlain, Loewe, Marc Jacobs, Sephora, Emilio Pucci, Fendi ve DKNY bu markaların en ünlüleriydi. Ayrıca Fransız ekonomi gazetesi La Tribune’u de bu yıllarda satın aldı. Fakat burada istediği ivmeyi yakalayamadığı için 2007’de sattı. Yerine başka bir Fransız ekonomi gazetesi olan Les Echos’u aldı.

Bu yıllarda Gucci markasına da göz diken Arnault, hisse toplayarak başladı. Fakat bu girişimi Gucci tarafından iyi karşılanmadı ve hisselerinden vazgeçmesi için anlaşmaya çalıştı. Ama Arnault, şartları kabul etmedi. Hisse savaşları Eylül 2001’de yasal bir karar ile son buldu. Arnault hisseleri sattı. Fakat bu satıştan 700 milyon kar elde etmişti bile.

Bernard Arnault, son 20 yılda tekstil ve kozmetik dünyasının ileri gelenlerini bünyesine katmaya devam ederken ilgisini daha çok mücevher markalarına verdi. En son 2021’in başında Tiffany’yi satın alan LVMH, Mayıs ayı itibarıyla piyasa değeri en büyük şirket haline geldi. Arnault, grubun markalarını kendi geçmişleri ve gelecekleriyle bağımsız olarak değerlendiriyor ve markaların bu şekilde büyümelerini hedefliyor. Bu yüzden markalar gruba güvenerek ya da grubun gölgesinde kalarak varolmuyorlar. Bu strateji ile her marka kendi başarısını oluşturmak ve devam ettirmek için dikkatini koruyor.

Önceki yazımı okumak için: https://bullekon.com/jim-rogers-ekonomi-dunyasinin-gezgin-yatirimcisi/

Bullekon Teknik Analiz Eğitimi: https://www.udemy.com/course/bullekon-teknik-analiz-egitimi/?couponCode=BULLEKONWEB3

Bullekon Temel Analiz Eğitimi: https://www.udemy.com/course/bullekon-temel-analiz-egitimi/?couponCode=BULLEKON102

Özel Finans İpuçları Alın
Finans alanında daha profesyonel olmak için bizlerden e-posta alın.
icon

Comments are closed.